Salam dan selamat petang semua...

Ape khabar semua hari ni..my second princess alhamdulillah..dah semakin sihat..itu laa rasa senang hati skit ni..baru ade semangat nak berblog dan dan menjalankan tugas harian dengan ceria dan tenang...:-)

Hari ni x de projek lagi yang nak diupload walaupun dah siap satu projek kecik pagi tadi..nanti2 laa sue upload yer....just nak share my xtvt minggu lepas dulu..minggu lepas kami bermukim di Besut ni..x balik kg yer..ehehe bukan senang nak berweekend di sini tau :-D

So seperti yang dirancangkan..maka sampai laa kami di sini...ingatkan tak jadi pergi dah sebab ade tetamu nak datang..tapi last minute x jadi pulak..so kami terus bersiap bertolak ke cni...

  
Sampai jer di lokasi yang kami tuju..inilaa yang anda akan jumpa..nampak tak signboard besar kat atas tu...hmm puas pusing juga kami mencari..dah termakan buah langsat beberapa kali baru laa jumpa tempat ini :-D

Sampai jer tak terus naik ke sana..isi perut dulu..yer laa turun dari rumah tadi x sentuh ape2...sampai cni memang perut dah berbunyi..cian my princess dua orang tu..sampai tertido tunggu babah stop makan..siapa tak kenal babah tu..lagi tak sampai tempat yang nak dituju..jangan harap nak berenti mkn ke ape ker...ehehe tu laa mama suka buat bekal kalo nak g mana2 :-)

 Ini signboard dia..kelas epal di tingkat satu..kena naik tangga laa mendukung si kecik :-D bersemangat waja sebab 1st time dapat ke sini kan...itu pun nasib laa Mr laling bak datang, kalo x kempunan lagi :-)

Ini laa suasana di kelas..masuk jer anda akan lihat macam-macam projek yang dah siap di pamerkan..macam-macam ade..kalo x silap si auni yang snap gambar2 ni..mama dia sibuk duk menanya itu ini ngan staff kat ctu..

Tengok tu..macam-macam ade..kit projek banyak sangat kat cni..sue pun sempat rembat Beginner Kit jer..sebab datang nak belajar pasal tapak2 mesin..so dia suggestkan beginner kit..then terus chop satu mesin kat ctu..kejap tu cikgu datang ajar :-)

 Tengok tu penuh atas meja dengan projek2 yang dah complete..memang tak lepaskan peluang mencuci mata kat sini..banyak perkara yang dapat kita belajar bila berada di pusat epal..sambil boleh mencari idea2 untuk projek sendiri nanti :-D

Ini pula hiasan dinding...from quilting project...cantik, menarik dan sangat kemas...ditambah dengan sulam sulaman menggunakan mesin sulam epal...very nice...

Pandangan dari jauh..dari tempat sue duduk depan staff dia ni..sebelah kiri tu adalah almari stok barang2 jahitan...semua kelengkapan jahitan dan spare part mesin jahit epal ade di jual di sini...memang x de masalah laa pasni untuk mendapatkan barang kelengkapan mesin jahitku...

Ini dia salah satu kelengkapan jahitan..Fabric Spray Adhesive..lama dah sue cari..akhirnya jumpa di sini :-) selain tu sempat beli jarum, bekas bobbin dan Beginner Kit...siap dapat penerangan terperinci mengenai penggunaan jarum dan penjagaan mesin jahit...bagus laa staff kat ctu...a thousand thanks for you sebab layan sue dengan baik sekali walaupun 1st time sue menjejakkan kaki ke sana :-)

Sebelum terlupa..sedikit info mengenai jarum...
No. 11 (paling halus) digunakan untuk jahitan kain nipis atau Lycra..untuk Lycra gunakan tapak plastik..
No. 15 (tengah) digunakan untuk jahitan biasa, baju kurung, dan sebagainya..
No. 18 (besar) digunakan untuk jahitan jeans, kulit dan seangkatan dengannya..jarum dia kasar dan lubang dia pun besar..boleh laa guna benang jeans atau nylon untuk menjahit...

 Sebelum berangkat pulang..sempat lagi pose kat pintu masuk epal..ehehe saje sebagai tanda kenangan..takut x datang dah..opss x nakkk..nak pergi lagiii..banyak lagi perkara dan rahsia yang sue nak korek di sini :-D

Ni si cilik Saafia..my 1st princess..bergaya dengan bag baru yang termasuk dalam beginner kit tu...mmm good job my genius assistance.. :-D

Babah sempat solat jumaat kat masjid berdekatan, on the way balik kami sempat juga singgah di BILLION...x beli ape pun..just cuci mata jer...then singgah umah sepupu babah di Kubang Kerian...rasa sooo happy sebab semua yang dihajati dapat dipenuhi dengan complete...thanks babah , kakak dan adik sebab teman mama ke sini..hope u all will follow me every place I go yea..ehehe

Sampai di sini dulu..sehingga kita berjumpa lagi..time opis pun dah nak tamat ni..kena rush untuk kerja-kerja di rumah pulak...see yea..

(-: H@PPY SeWiNG and Cr@FTiNG :-)


CORETAN BY DSUEFIA COLLECTION

2 comments: