Assalamualaikum w.b.t

Lama tak bersua kan..maklum laa dah tiba waktu puncak ni..kami memang sibuk dengan segala tempahan daripada pelanggan tersayang...harap anda smua dapat memahami situasi kami sekarang :-)

ok..tanpa membuang masa, kami nak share tempahan-tempahan yang kami terima....just for my reference and also for my customer..kekadang ade yang whatsapp nak tengok contoh, nak itu, nak ini, bila kami bagi FB Pages, ade sesetengah maklum x aktif FB dan ade juga yang tak ade Facebook Acc....so kami akan memuatnaik juga tempahan-tempahan di blog ini...ade yang sama dan mungkin juga lebih detail di blog ini...kalo di FB Pages, kami masukkan gambar saje...sekiranya ade kemusyikilan dan pertanyaan, boleh PM direct pada kami :-)

No worry, insyaALLAH kami akan membantu dan memberi layanan yang terbaik kepada anda smua....boleh pm, email, sms, call dan whatsapp...x de masalah cuma kalo call x sempat nak jawab tu kami minta maaf byk2 yer, mungkin x alert, ade urgent dll hal, so better using the easy way, sms or whatsapp shj yer :-)

Back to the post today...we want to share about the towel :-)
Selamat Menjamu mata ;-)

Tempahan daripada Dr Sariha, IPG Kampus Sultan Mizan
Tempahan KHAS untuk cenderahati kepada Faslitator program Kursus IPG.
Terima kasih Dr di atas tempahan ini... :-)






















Sehingga bersua kembali...

Berminat just pm @ whatsapp 017-9383664


(-: H@PPY SeWiNG @nD Cr@fTiNG :-)
Assalamualaikum w.b.t

Bersua kembali :-) Harap semua sihat dan ceria di samping tugas masing-masing :-)

Ralek baca entry yang lepas2...skang masuk entry baru plak...dr entry yang lepas tu...kami jumpa banyak error tentang ejaan...minta maaf smua yer kepada pembaca blog ni...bukan sengaja tu, tiap kali buat entry dalam keadaan kalut, kekadang dua tiga kerja dalam satu masa, kekadang celah2 jap time free, pastu ade tetamu datang laa, ade call dan macam2 gangguan yang memang dah rutin kami setiap hari...kalo x berbicara langsung rasa rugi juga mempunyai blog kan...teringin juga membuat sedikit catatan untuk diri sendiri, boleh dibaca di kala free :-) sekaligus mengingati rentetan perjalanan business nie...

Ok masuk kepada entry hari ini...Batik Songket Gold :-)
Skang tengah famous BSG kan..kami pun antara salah seorang dealer BSG tapi tak laa famous sgt, biasa-biasa jer...just untuk kawan-kawan dan juga adik beradik sahaja :-) tapi memang tak dinafikan memang BSG sangat laris buat masa ini...



Batch pertama kami ambik hanya untuk pakai sendiri sahaja dan tunjuk kat kawan-kawan terdekat, masa tanya x de laa ramai sangat yang minat, tapi bila sampai kain, berebut-rebut, sehari jer dah habis...kami terpaksa amik order dan order untuk batch kedua :-)


Ini antara batch pertama yang kami order...kainnya memang sangat cantik dan menarik...boleh dikatakan memang kami sangat-sangat berpuas hati :-) Itu laa yang ramai order bila tengok kain ni depan mata...yang dah order bersama sebelum ni pun terus buat repeat order ngan kami :-)


Cantik-cantik corak kain dia kan...sesiapa yang tengok pasti akan jatuh hati...cantik, menarik, tertarik, dan pastinya sedap pakai dan tak panas...nak buat baju kanak-kanak pun sesuai :-)



Kebanyakan kawan-kawan yang ambik kain ni membuat tempahan dengan kami juga...so kami terpaksa mencari design-design yang menarik dan mengoogle patern menarik yang menggunakan kain BSG ni untuk disuggestkan kepada kawan-kawan...ade juga sesetengah daripada mereka memang sudah mempunyai idea untuk membuat baju mereka...



Teruja kan bila tengok design-design yang menarik, rambang mata jadinya nak memilih....kami bawa datang opis, sekejap jer duk berebut, tarik sana, tarik cni, dah abis....huhu macam goreng pisang panas...huhu yang tak sempat rembat tu masuk ke batch kedua...harap bersabar laa tunggu batch seterusnya yer....kain BSG ni memang sangat laris, dengan supplier pun kami berebut nak amik stok, lambat ckit dah melepas..nasib baik laa supplier kami sentiasa updated stok...kami dapat stok tak sama untuk batch pertama dan kedua...kesemuanya berlainan corak tapi harga masih tetap sama :-)




Yang ni batch kedua yang kami terima....sebenarnya sebelum batch kedua ni tiba, dah ade yang booking...huhu x sabar dia orang ni...supplier hantar gambar pada kami, so kami tunjuk laa dulu kat orang-orang tertentu...nak tunjuk kat semua kalut pulak nanti..tapi ade juga yang tengok gambar x minat, bila sampai jer kain...haa x tertahan godaan :-D sampaikan dr tempat parking lagi dah kena tahan nak tengok kain...lawak jugak rasa dek penangan BSG ni...huhu


Batch kedua ni pun sama seperti batch pertama, sampai kain jer..sehari dah disapu licin oleh customer-customer kami :-) alhamdulillah senang urusan kami, x yah nak simpan stok lama-lama kan...bila bagitau pada supplier, kain yang di hantar tu dah abis, terkejut dia, cepatt katanya :-)

Skang tengah tunggu batch ketiga dan seterusnya kalo ade permintaan lagi...untuk batch ketiga dah ade list menunggu cuma tunggu stok daripada supplier jer...kali ni tak tahu laa dapat corak mana sebab supplier belum confirm lagi stok yang akan sampai...bayangkan stok ngan supplier pun habis...sebab tu kami maklum awal-awal pada customer, kena tunggu stok kain sampai dulu baru kami tunjuk, so harap2 dapat bersabar laa yer...yang batch kedua ni ramai yang buat repeat order tapi kami tak pasti kain-kain corak sama macam tu akan tiba lagi atau tak, tunggu feedback dari supplier juga :-)

Ok skang kami nak share contoh BSG digunakan untuk pelbagai kegunaan selain sebagai kain batik biasa....idea dan gambar-gambar ni dari Mr GooGle yer ;-)


Dress...



Kebaya Plain dengan kain BSG...




Jubah....


 Satu family menggayakan BSG...




Vest dan Purse...




Purse dan kasut...




dan ini dari customer kami....idea dan permintaan daripadanya sendiri :-)



Mini Kurung dengan Kain A-Cut



Ramai lagi yang sedang menanti order dan tempahan mereka...harap bersabar yer..kami akan memberikan servis yang terbaik untuk anda semua...terima kasih yang tak terhingga kerana menyokong kami dalam bidang ini...semoga anda gembira dan berpuas hati dengan servis yang kami berikan...

Sehingga berjumpa lagi....







(-: H@PPY SeWiNG @nD Cr@fTiNG :-)
Assalamualaikum w.b.t

Bersua kembali...

Ok arini just nak share citer pasal business card :-)

Setiap perniagaan mesti kena ade business card kan...senang ckit nak perkenalkan business kita...tp x smua..ade juga sesetengah business yang dah lama bertapak, org dah kenal dan tak perlu business card lagi...just bgtau nama org dah kenal dan tahu :-)

Untuk kami yang baru nak merangkak ni...perlu laa mencari sesuatu untuk memperkenalkan business kami kepada orang ramai..maklum laa kami lebih banyak bergerak secara online, jadi bila kuar ckit dari kepompong, nak laa bg business card kepada kenalan baru dan customer baru, bagi dia orang lebih mengenali sekaligus mengetahui business yang sedang kami jalankan :-)


Ini dia business card kami...ok tak???
huhu ok ker tak ker..mmg kami dah tempah ;-) so kena terima saja laa..yang penting kami suka...takkan nak tanya semua org kan..ikut citarasa kita laa...ahaks :-)

Kami memilih design cetakan depan dan belakang...
Untuk muka depan, segala details kami tertera di ctu manakala bahagian belakangnya pula mengenai servis yang kami sediakan...
Bahagian hadapan yang paling penting ialah NAMA, NO TELEFON dan NO DAFTAR NIAGA...
yang lain2 tu kita add laa mana yang kita rasa perlu dan penting juga :-)
Bahagian belakang pula kami khaskan untuk senarai servis sahaja....so, segala servis yang kami sediakan terteka di situ...
ALAMAT?????
Hmm alamat x der kan...knp??? 
Untuk pengetahuan semua, kami banyak menjalankan business secara online, so alamat kami bukan satu kepentingan kerana pelanggan x perlu datang ke tempat kami, memadai dalam talian sahaja...dan kebanyakannya kami yang memerlukan alamat pelanggan kami untuk menghantar barang :-)
So, sbb itula kami tidak memasukkan alamat dictu...
Satu perkara lagi, bagi kami yang menjalankan perniagaan online ini, alamat bukan satu perkara yang penting kerana pelanggan dari seluruh pelusuk mana sekalipun boleh berurusan dengan kami...tiada masalah dengan alamat...adalah lebih penting diletakkan nama blog dan page sahaja :-)


Business card ni pun kami tempah secara online...masa ni ade promosi...so dapatlaa dengan harga yang sgt2 berbaloi...rm70 untuk 1000pcs cetakan depan belakang....murah kan...kami rasa sgt2 murah dan berbaloi...mana nak dapat dengan harga yang begitu murah macam ni kan....
Kualiti printingnya pun boleh dikatakan kami puas hati...cantik dan kemas :-)


Masa yang diambil untuk menyiapkan business card ni agak lama ckit...mungkin sebab kami tempah dalam waktu promosi kan...mesti ramai yang menempahkan...lepas buat payment, tunggu dia org contact kita untuk confirmkan design..masa ni kami x sabar..mcm2 pk..igt dah kena tipu sebab lama sangat nak tunggu confirmation, rupanya list panjang, so kena ikut turn :-D
Sabar separuh daripada Iman...ingat tu !!!


Akhirnya selepas confirmation tu...kiranya x lama laa..tibalaa business card yang kami tunggu-tunggu :-) Happy laa baru 1st time buat business card kan...kata business dah lama...hehe
x pe..kami dahulukan ape yang penting dulu, benda2 mcm ni tggu ade promosi, kena ngan harga baru cuba, kalo x sblm ni MR Babah printing sendiri....HIHIHI jangan marah yer...nak jimaTTT :-D



Bila dah ade business card ni...rasa bertambah yakin dengan business skang, asyik rasa nak buat promosi jer....dan dalam kepala ni macam-macam plan datang...cuma masa jer sangat2 terhad...alhamdulillah tempahan pun makin bertambah..hantar satu masuk 2-3...kata orang rezeki ALLAH s.w.t tu memang luas, siapa usaha pasti ade hasilnya... :-)



Tempahan hujung tahun 2014, awal tahun 2015 kami selamat menerima business card ini..jadi permulaan tahun baru ini memberi banyak agenda baru kepada business kami, alhamdulillah :-)

Plan kami pun alhamdulillah satu persatu kami capai...antaranya pembelian atau pemilikan mesin yang kami plan semua dah dapat....skang kami memiliki 10 mesin dan akan "CLOSE" untuk bahagian pembelian mesin buat sementara waktu....{mesin ke 11 tu nanti kami citer smula ekk..sbb mmg btl2 x rancang} cukup 10 mesin maka lengkaplah segala kelengkapan kami untuk segala tempahan dan juga pengeluaran produk...alhamdulillah :-)

Plan seterusnya menambah stok dan mula beroperasi mengeluarkan barangan HANDMADE "stitching & embroidery by Dsuefia Collection" ;-) InsyaALLAH doakan kami semoga dipermudahkan segalanya...amin

Setakat hari ini kami mengeluarkan barangan READYMADE seperti Pin shawl, button, shawl, skirt, nursing blouse, maternity skirt, skirt 6 panel, peplum skirt, A-Cut skirt, barut bayi, barut ibu, dan beg :-)
Kami juga dah buka KEDAI ONLINE di PAGE Dsuefia Collection...untuk melihat produk terkini dari kami, sudi-sudikanlah terjah di sana yer :-)

Panjang plak entry arini...igt x nak mengarang...mana boleh bila dah jumpa keyboard ni kan..ade jer citer yang nak dikongsi bersama...huhu semoga ade sedikit manfaat untuk kawan2 yang baru dalam bidang ini....ape yang penting komitment dan KESABARAN yang tinggi perlu ade..insyaAllah kita akan bahagia :-)

Ok laa..nak stop dah..nanti melarat citer lain plak...sampai di sini dulu..ade kelapangan dan ketenangan kita jumpa lagi yer...jom share2 bersama yer :-)
Sehingga berjumpa lagi...







(-: H@PPY SeWiNG @nD Cr@fTiNG :-)
Assalamualaikum w.b.t

Harini nak citer pasal benang plak...
Alhamdulillah masuk tahun 2015 ni plan kami nak ++ stock dulu mana yang sempat...mesin2 smua dah cukup, so top up stok laa untuk agenda kedua kami ;-)

Dengan sedikit modal yang ade...kami berdikit2 tambah stok yang mana penting bagi kami sekaligus boleh menjimatkan kos sebelum bermulanya GST...so mmg kena plan dari awal laa kan :-)

Seperti biasa, mama selaku pengurus acc company manakala babah sebagai penasihat...membuat perancangan dengan teliti dan mengambil kira segala kepentingan untuk meningkatkan lagi operasi serta memajukan business kami dengan jayanya...insyaALLAH

Untuk peringkat permulaan ini, ape yang kami biasa hadapi ialah masalah mendapatkan stok bahan untuk pengeluaran dan menyiapkan tempahan daripada pelanggan...stok utama kami ialah benang....maklum laa tempat kami skang masih kekurangan stok bahan yang kami perlukan...sekiranya berkesempatan, kami akan naik ke Kota Bharu, tapi mengambil sedikit masa dan kadangkala sampai, kedai plak yang tutup dan mcm2 masalah lagi...
So, kami mengambil inisiatif untuk mendapatkan benang secara borong dengan harga yang berpatutan, dan alhamdulillah dengan izin Allah s.w.t kami jumpa dua orang supplier benang borong online :-)




Ramai yang msg dan wassup kepada kami untuk mengetahui belian benang secara borong ni, kalo sblm ni kami ambil di KL, walk-in sbb masa tu kami menetap di Kuala Lipis, nak ke KL ambil masa lebih kurang dua jam jer...skang dah berpindah ker Besut, Terengganu, nak ambik stok di KL mmg x laa dengan jarak kami skang...alhamdulillah dapat beli secara online :-)

Nak tahu di mana kami borong benang2 ni...di akhir entry nanti kami akan bagitau supplier online kami.....

Jom cuci mata tengok benang-benang lagi ;-)




Opps lupa nak bagitau...smua stok kali ni adalah stok benang sulam...untuk makluman, setiap benang berlainan harga dan jenisnya...jahitan, kelim dan sulaman ade benang-benang yang tersendiri ;-) 




Semua benang ini terdiri daripada pelbagai jenama...antaranya ialah Madiera, Coats, FuFus dan lain-lain lagi...smuanya jenama terkenal AKA famous laa katakan dalam bidang sulam menyulam ni...sebelum ni biasa dengar Senorita dan Dolphin jer kan ;-)


Ok skang adalah tugas pertama kami apabila menerima benang....memandangkan benang-benang ni dah terbuka..ade yang sedikit dan ade yang masih banyak...ade tu kami terima yang baru di mana masih dalam plastik lagi...
So kami bungkus balik smua benang2benang ini untuk mengelakkan berhabuk...sekiranya berhabuk, akan menyukarkan kerja-kerja menyulam nanti....



Selepas siap membalut beratus-ratus ketul benang, langkah seterusnya ialah memasukkan ker rak yang sudah tersedia....

Dan sebelum terlupa...kami janji nak share supplier benang kami ialah Pn Aziah dan Pn Narita...
Boleh cari mereka di FB di bawah...

https://www.facebook.com/emeerkyra?fref=ts
https://www.facebook.com/naritaahmadII?fref=ts

sehingga berjumpa lagi...

(-: H@PPY SeWiNG @nD Cr@fTiNG :-)